GIMNASTIKA TUZLA
Organizaciona struktura
Treneri i saradnici MSG / ZSG
Plan i program rada
Historija gimnastickog sporta
Historija gimnastike u Tuzli
Gimnasticke discipline MSG / ZSG
Bodovni pravilnici MSG / ZSG
Takmicari i takmicarke
Takmicarski rezultati
Gimnasticka oprema
Sponzori i prijatelji
Tuzla
Bosna i Hercegovina
Sta je novo
Mart 1, 2006
Kao sto mozete vidjetii klub je dobio i novi web sajt.
Mart 1, 2006
U toku je rekonstrukcija kompletnog objekta Partizana.
Novosti na Vas e-mail.
Posaljite Vas e-mail!
 
ZVANICNA PREZENTACIJA GIMNASTICKOG KLUBA TUZLA

TUZLA - Bosna i Hercegovina

 
 


DOBRODOSLI U TUZLU

GRAD OTVORENIJ KAPIJA ZA SVEOvdje se ne zivi samo

da bi se zivjelo.

Ovdje se ne zivi samo

da bi se umrlo.

Ovdje se i umire

da bi se zivjelo.

Mak Dizdar

Grad Tuzla je privredni, kulturni, naucni, sportski i administrativni centar Tuzlanskog kantona smjestn je na jugoistocnim obroncima planine Majevice. Prvi pisani tragovi o gradu poticu jos iz 10 stoljeca, kada se grad naziva SALINES, a sira oblast SOLI. Danasnje ime grada potice od turske rijeci TUZ koja u prevodu znaci SO. Zahvaljujuci termo mineralnim izvorima, Tuzla ima ljeciliste i termalno kupaliste Slana banja, sa termo mineralnom vodom od 27,7 stepeni C i koncentracijopm soli 33 posto. Po svom sastavu Tuzlanska mineralna voda ubraja se u jako slane vode, sa dosta broma i smatra se dosta ljekovitom za razne bolesti. Ako vec boravite u Tuzli nadite vremena za obilazak i kulturno historijskih spomenika, ali i tuzlanskih izletista koju zbog ocuvanog sumskog zelenila nazivaju plucima grada.

TUZLA
44 stepena 33 geografske sirine
18 stepena 42 geografske duzine
Povrsina 30.235 ha ili 303 km/kvadratna
Nadmorska visina izmedu 200 i 760 m/nm
Klima umjereno kontinentalna.
Srednja godisnja temeperatura 10,1 stepen.

PREDHISTORIJA
Arheoloska istrazivanja utvrdila su postojanje neolitskog naselja. Na sirem prostoru Tuzle zivjeli su Iliri, Kleti, Grci i Rimljani...
U 7. stoljecu se trajno nastanjuju slavenska plemena.

HISTORIJA
Srednjovjekovna zupa Soli je ulazila u sastav Bosanske Drzave. Tuzlu su 1463. osvojili Turci, a 1878 Austro-Ugari. Od 1918. Tuzla je u sastavu Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije. Tuzla je 2. Oktobra 1943. postala najveci oslobodeni grad u Evropi. U drugom svjetskom ratu zivot je izgubilo preko 1000 Tuzlaka. Pokusaj srpske okupacije branitelji Tuzle su osujetili 15. maja 1992. godine. U toku rata zivote je izgubilo 1000 boraca i preko 500 civila. SRPSKI NACISTI su 25 Maja 1995, granatom ispaljenom sa Ozrena, na poznatom sastajalistu mladih Tuzle, na Kapiji, usmrtili 72 CIVILA. Ukupan broj povrijedjenih 25.05.1995 bio je 115 CIVILA, od cega je 68 teze, a 47 lakse povrijedjenih CIVILA. Prosjecna starosna dob zrtava nije prelazila 22 godine. Ubijeno je i dvogodisnje dijete.
Svakog 25. Maja u Tuzli se odrzava masovni komemorativni skup u spomen na zrtve rata.

POLITIKA
Tuzla je jedini grad u BiH u kome na izborima 1990. nisu pobjedile nacionalne stranke. Antinacionalisticki blok od cetri stranke osvojio je 68 posto vlasti. Pobjeda je potvrdena na izborima 1997 i 2000, kada je tkz. zdruzena lista osvojila 66,7 posto vlasti. Reprezent te politike od pocetka je bio opcinski nacelnik Selim Beslagic, koji je bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir. Opcina Tuzla je potpisala povelju o bratimljenju sa evropskim gradovima: Bolonja (Italija), L Hospitalet, Barcelona (Spanija), Osijek (Hrvatska), Pecuh (Madarska), Ravena (Italija), Saint Denis (Francuska). Opcina Tuzla je ukljucena u rad brojnih asocijacija : Konferencija mediteranskih gradova, Eurocities, FMCU Svjetska konferencija ujedinjenih gradova, Gradovi za ljudska prava, Integralna saradnja Dunav-Drava-Sava. UNHCR je 17. jula 1998. Tuzlu proglasio otvorenim gradom. Danasnji gradonacelnik Jasmin Imamovic je po drugi put izabran zaredom na to mjesto sto dovoljno govori o ugledu kojeg ima kod gradana Tuzle. Malo se koji grad u Evropi moze pohvaliti sa ovako ambicioznim gradonacelnicima kao sto je to Tuzla imala u svojoj proslosti.

 

KOMUNIKACIJE
Tuzla je prema sjeveru povezana putem za Zupanju, prema auto-putu Beograd-Zagreb, te zeljeznicom do velikog srednjoevropskog cvorista u Vinkovcima; prema jugu putem Sarajevo-Mostar-Jadranska magistrala, odnosno zeeljeznicom prema Splitu Doboj-Banja Luka i prema luci Ploce Doboj-Zenica-Sarajevo-Mostar, prema istoku i zapadu postoje solidne cestovne komunikacije. Tuzlanski aerodrom je otvoren 10. oktobra 1998. godine. Pored servisa ZAMIR-TZ, funkcionira i servis Interneta preko PTT BiH, kao i cvor Univerzitetske akademske mreze.

PRIVREDA I EKONOMIJA
Zahvaljujuci bogatim nalazistima soli i uglja Tuzla je centar hemiske industrije i energetike. U Holding Sodaso su objedinjeni svi proizvodno-preradivacki kapaciteti za eksplataciju i proizvodnju soli. Rudnici Kreka proizvode oko tri miliona tona uglja, a 80 posto koristi za rad Termoelektrane Tuzla, snage 800 MW. Posljednjih decenija razvijena je masinska industrija u Tvornici transportnih uredaja, metalurska u Livnici, metalo-preradivacka u Umelu, elektroindustrija u Eliru, gradevinska u Tehnogradu, Siporexu i Igminu, obucarska u Aidi, konfekcija u Tuzku, prehrambena u Mljekari, Industriji kvasca Kvin, Pekari, Tuzlanskoj pivari, itd. Znacajan segment ekonomije cini i preko 2000 samostalnih privrednika, trgovaca, zanatlija, ugostitelja i drugo.

TONJENJE
Pocetkom 20. stoljeca primjecene su prve povrsinske deformacije nastale usljed nekontrolisanog eksplatisanja slane vode. Maksimalna deformacija danas izosi blizu 13 metara. Sruseno je blizu 2700 stambenih jedinica, oko 67000 metara/kvadratnih privrednih i oko 130.000 metara-kvadratnih javnih objekata. Oko 15.000 stanovnika je preseljeno iz ugrozenog podrucija. Ne postoji grad cije lice na ovaj nacin ostalo bez svoje prepoznatljivosti.

SAKRALNA ARHIKTETURA
Atik Behrambegova ili Sarena dzamija sagradena je prva 1545, a Hadzihasanova ili Carsijska dzamija Huseina Causa, u narodu poznata kao Dzindijska dzamija. Kizel-Djevojacka ili Jalska dzamija, po mnogima najljepsa, prvi put se pominje 1600. godine. Osvecenje temelja Srpske pravoslavne crkve obavljeno je u maju 1874, a gradnja je zavrsena u augustu 1882. godine. Rimokatolicka crkva sagradena je 1893. godine. Porusena je 1987. usljed deformacija izazvanih slijeganjem terena. Izgradnja Franjevackog samostana Svetog Petra i Pavla zapoceta je 1983. godine.

KULTURA
Pisci: U Tuzli je zivio i stvarao jedan od prvih bh knjizevnika, najveci pjesnik alhamijado knjizevnosti i prvi lekiograf slavenskog juga Muhamed Heavi Uskufi (1600 do 1651). Njegova najcesce spominjana pjesma je Poziv na viru, kojom poziva sve sunarodnjake na bratstvo i toleranciju. Uskufijev Bosansko turski rjecnik Makbul-i aryf je rjecnik u evropskoj kulturnoj historiji. Drugi znacajan pisac ovog perioda je Stjepan Matijevic 1580 do 1654, koji je u Rimu stampao svoje djelo Ipovedaonik. Najmarkantnija knjizevna pojava Tuzle je Mesa Selimovic 1910 do 1982, ciji su romani Drvis i smrt 1966 i Tvrdava 1969 prevedeni da dvadesetak svjetskih jezika.
Biblioteke: Predpostavlja se da su prve biblioteke postojale u 17. stoljecu, pri Behrambegovoj medresi i pri franjevacki samostanima. Danasnja Narodna i univerzitetska biblioteka opsluzuje oko 100.000 korisnika, i ima preko 200.000 biblioteckih jedinica.

Muzeji:
Muzej istocne Bosne posjeduje etnolosku, historijsku, biolosku, numizmaticku i umjetnicku zbirku. Medu 50.000 eksponata sacuvani su tragovi kontinuiteta od 6500 godina zivota u tuzlanskom kraju. Muzej solarstva, koji posjeduje u okviru solane, bastinski foto-dokumentacionu gradu o historijatu solarstva.

Arhiv:
Historijski arhiv Tuzla posjeduje 102 fonda i 22 zbirke, a ukupna kolicina grade potice iz 17. stoljeca.

Muzika:
U Tuzli 1886. osnovano prvo bosanskohercegovacko pjevacko drustvo. Pocetkom stoljeca djelovalo je vise karmernih grupa, te limeni orkestar Kreke i Vatrogasnog drustva. Drzavna niza muzicka skola otvorena je 1959, a srednja 1957. godine. Pedesetih je osnova i veliki Jazz orkestar, pod rukovodstvom prof. Mirka Duseka. Medu kulturno-umjetnickim drustvima koja bastine folklornu tradiciju izdvaja se KUD Bosna UKUD Zvonko Ceric. Devedesetih se kompozitor Asim Horozic izdvaja kao najmarkantnija licnost muzickog zivota Tuzle. Horozic, kao kompozitor, i Nijaz Alispahic, kao liberist, tuzlanski su autori prve bh opere HASANAGINICA (2000).

Pozoriste:
U Tuzli je 17. aprila 1898. osnovano prvo bosanskohercegovacko pozoriste. Narodno pozoriste Tuzla u kontinuitetu radi od marta 1949. godine. Sezdestetih godina su pod krovom ove kuce djelovali Pionirsko pozoriste, Baletna skola i Simfonijski orkestar. Casopis Pozoriste, kao jedinstvena teatarska revija u BiH, pokrenut je 1953. godine.

Slikari:
Iz Tuzle poticu prvi skolovani bosanskohercegovacki slikari, Dorde Mihajlovic (Akademija u Minhenu) i Adela Ber (Akademija u Becu). Sredinom trece decenije u likovni zivot se ukljucuju Franjo Leder, Ismet Mujezinovic i Dragisa Trifkovic, cije stvaralastvo postaje dominantan cinilac duhovnosti grada. Iz Tuzle poticu, James Haim Pinto, jedan od vodecih americko-meksickih muralista, i Kristijan Krekovic, slavni perunski slikar. Historicari umjetnosti kao znacajnu pojavu likovnog zivota Tuzle izdvajau djelo Mensura Dervisevica. Medunarodna galerija portreta u Tuzli je osnovana 1964. godine.

MEDIJI
Uz sarajevsko Oslobodenje, tuzlanski Front slobode je najstariji zivi list u BiH. Njastarija lokalna radio-stanica u BiH i bivsoj drzavi je Radio-Tuzla. Grad Tuzla je imao medu prvim lokalne radio stanice zajedno sa gradovima Dubrovnikom i Nisom. Danas u Tuzli radi vise od deset radio stanica i tri tv kuce.

SKOLSTVO
Prvi organizirani oblici skolstva datiraju iz 17. stoljeca, i vezani su za Behram-begovu medresu. Danas postoje 23 osnovne i 17 srednjih skola, sa oko 30.000 ucenika. Univerzit u Tuzli je osnovan 1976, iako prvi oblici visokog skolstva datiraju iz 50-tih godina. Clanice Univerziteta su sljedeci fakulteti: Tehnoloski, Ekonomski, Medicinski, Defektoloski, Filozofski, Fakultet elektrotehnike i masinstva, Akademija dramskih umjetnosti, Fakultet tjelesnog odgoja i sporta te vise instituta. Na Univerzitetu se obrazuje blizu 14000 studenata, a nastavu drzi vise od 600 nastavnika i profesora.

ZDRAVSTVO
Prvi oblici organizirane zdravstve sluzbe su zabiljezeni 1874, kada je otvorena Hastahana-prva tuzlanska bolnica. Danas, je Univerzitetski klinicki centar najveca zdravstvena ustanova u regiji, sa 43 organizovane jedinice, medu kojima devet zavoda i 13 klinika. UKC ima oko 1800 bolesnickih kreveta, oko 2400 zaposlenih, od cega preko 400 ljekara razlicitih specijalnosti. Vrijedno spomena su zaposleni na kardio-hirurgiji koji postizu zavidne rezultate sa kojima se malo velikih evropskih i svjetskih metropola moze pohvaliti. Dom zdravlja obavlja primarnu zdravstvenu zastitu.

SPORT
Organizirani oblici sportskog zivota u Tuzli datiraju iz 1904. godine kada se osniva prvo Gombolasko drustvo (gimnasticko drustvo). Gimnastika u Tuzli je najstariji sport koji ima stoljetnu tradiciju. U prvoj tuzlanskoj gimnaziji je od 1899 kao redovni predmet. Danas djeluju 74 sportske organizacije, u 19 sportskih grana, sa 6500 aktivnih sportista. Atleticari su ostvarili najvece uspjehe, osvojivsi na desetine medalja sa medunarodnih takmicenja. Zlatan Saracevic koji je proglasen i sportistom stoljeca grada Tuzle je bio evropski sampion i rekorder u dvoranskom bacanju kugle. Kosarkasice Jedinstva su 1989. osvojile evropsku sampionsku titulu, pobjedivski u superfinalu peterostrukog prvaka Evrope ekipu talijanskog Primigija. Karate klub Sinalco Tuzla je na Evropskom klubskskom sampionatu u Gyor-u 21.-23.06.2002 sa zenskom juniorskom ekipom postao prvak Evrope. Zenska Seniorska ekipa osvojila 3 mjesto. Ovo je ujedno i najveci uspijeh kluba. Clanice pobjednicke ekipe su bile: Arnela Odzakovic, Una Selman, Merima Softic, Lejla Ferhatbegovic pod komandnom palicom gospodina Fikreta Selmana. Senad Softic i Nina Mesanovic iz plesnog kluba Flamenco u martu 2004. godine odlaze na Svjetski kup u Francusku, Nimes i tamo osvajaju prvo mjesto u akrobatskom Rock and Roll-u, Evropski su prvaci kupa u B kategoriji odrzanom u Tuzli 26. Juna 2004. godine, itd. Ovi uspjesi su naravno i dio dugogodisnjeg strucnog rada gospodina Namika Trutovica.

POPULACIJA
1991 - 131.618 stanovnika
1997 - 165.000 stanovnika
Naconalna struktura
Bosnjaci 62.669 (47.62%)
Hrvati 20.398 (15.49%)
Srbi 20.271 (15.40%)
Drugi 28.280 (21.49%)
Zene: 66.804
Muskarci: 64.814
Populacija: 434 na km2
Domaci stanovnici 72.7%
Izbjeglice i raseljeni ljudi 27.3%

 


 


LEGENDA O KOZI
Prica datira iz davnih vremena, jos dok je Bosna i Hercegovina bila pod okupacijom Austrougarske. U Tuzlu je poslat proglas kojim se zabranjuje drzanje koza i naredjuje da se sve koze pobiju, posto se smatralo da unistavaju sume. U Mosniku, jednom od tuzlanskih naselja, ljudi se nisu drzali te naredbe. Neki stranac koji je u to doba posjetio Tuzlu vidjevsi kako ljudi tajno cuvaju, hrane i muzu jednu kozu izmisli i danas poznati stih:

"cijela tuzla jednu kozu muzla, pa se hvali da se sirom hrani"

Danas, tuzlanska koza predstavlja simbol snalazljivosti i otpora u prevazilazenju svih problema sa kojima se grad Tuzla suocavao kroz svoju istoriju.


KORISNI LINKOVI VEZANI ZA GRAD TUZLU:

25. 05. 1995. - nećemo nikada zaboraviti !

Sportski klubovi i udruzenja gradana
FK Sloboda Tuzla, FK Sloboda Tuzla, KK Sloboda-Dita Tuzla, KBS Sinalco Tuzla, PK Flamenco Tuzla, KPSC Mejdan Tuzla.

Stranice posvecene gradu Tuzli
Opcina Tuzla, TuzlaNu, Peranovic Tuzla, Tuzlarije, Tuzlanski suveniri, Tuzla Net, Turisticka zajednica TK, Tuzlanski kanton, Vrijeme narednih 5 dana.

Hoteli u Tuzli
Hotel Tuzla, Hotel Bristol, Hotel Senad od Bosne.

Mape grada
Mapa grada 1, Mapa grada 2.

Radio stanice u Tuzli
Radio Tuzla, Radio Kameleon, Radio Slon, Radio Soli, Radio Vesta, FM Jam Tuzla.

Aerodromi u regionu
Tuzla, Sarajevo, Zagreb, Ljubljana, Beograd.

Autobuske stanice u regionu
Sarajevo, Zagreb, Ljubljana, Beograd.

Mjenjacnica valuta

? - KM ili KM - ?
Copyright Gimnastika Tuzla, 2009. All Rights Reserved